Jak zrobić sok z granata? Prosty sposób!

lipiec 23, 2021
sok z granata

Popularny napój podawany nie tylko osobom po ciężkich chorobach – sok z granatów jest w stanie wzmocnić odporność i poprawić skład krwi. Dowiedz się, jakie inne przydatne właściwości ma sok z granatów

Sok z granatu: właściwości lecznicze

Granat to owoc zawierający setki soczystych ziaren z nasionami w środku. Z języka łacińskiego „granat” tłumaczy się jako „ziarnisty”. Ojczyzną tej rośliny jest Afryka Północna i Azja, ale obecnie jest powszechna we wszystkich krajach o dość ciepłym klimacie. Od czasów starożytnych granat jest symbolem obfitości i płodności. Wcześniej uważano go za przysmak dość zamożnych ludzi, a wszystko ze względu na wysoki koszt owocu i podobieństwo do kształtu korony. Owoc granatu jest bardzo soczysty, ale ze względu na dużą ilość nasion nie jest zbyt wygodny do spożycia.

Sok z granatów zawiera różnorodne aminokwasy, które normalizują pracę żołądka i jelit, a także poprawiają trawienie. Dlatego sos z granatów jest tak często podawany z mięsem – nie tylko ze względu na jego smak. Granat zawiera bardzo dużo pierwiastków śladowych, w tym witaminę B, a także witaminy z grupy C oraz wapń,  żelazo, potas czy magnez. Regularne picie soku z granatów zwiększa znacznie poziom hemoglobiny we krwi, co jest niezbędne u osób z anemią, w okresie rekonwalescencji po operacji i chorobie. Potas i magnez poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych w nadciśnieniu. Właściwości antyoksydacyjne soku z granatów poprawiają kondycję organizmu, oczyszczają z toksyn i wzmacniają układ odpornościowy. Sok jest przydatny w zapobieganiu sezonowym przeziębieniom.

Trzeba wystrzegać się nierozcieńczonego soku z granatów, zwłaszcza na pusty żołądek. Ze względu na wysokie stężenie kwasów w soku może powodować podrażnienie błon śluzowych i ból. A ten napój jest ogólnie przeciwwskazany dla osób z wrzodem trawiennym i zapaleniem żołądka. Te same kwasy organiczne mają zły wpływ na zdrowie zębów, dlatego osoby ze słabym szkliwem lub próchnicą powinny pić sok przez słomkę, lub płukać usta wodą. Ze względu na właściwość wzmacniającą korzystanie z napoju, lepiej ograniczyć spożycie u osób cierpiących na zaparcia.

Lekarze często zalecają picie soku z granatów osobom powracającym do zdrowia po długotrwałych chorobach. Jest to szczególnie korzystne dla osób z anemią, ponieważ wysokie stężenie żelaza zwiększa poziom hemoglobiny. Witamina C zawarta w soku z granatów wspomaga aktywne wchłanianie żelaza. Zwykle sok spożywa się w małych ilościach, ale przez długi czas. Sok z granatów zalecany jest w leczeniu zapalenia gruczołu krokowego, to także doskonały środek moczopędny, dlatego zaleca się go pić kobietom z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i obrzękami. Ten napój ma wyższą zawartość potasu niż inne soki warzywne i owocowe. Sok z granatów przyda się przy chorobach serca, nadciśnieniu. Sok z granatów pomaga zatrzymać biegunkę dzięki swoim właściwościom wzmacniającym. A dla osób z niską kwasowością żołądka sok pomaga w trawieniu pokarmu. Znajduje się również w niektórych dietach ze względu na niską kaloryczność przy dużej zawartości składników odżywczych. Należy jednak pamiętać, że sok z granatów, pobudza apetyt, więc przyjmowanie go może zwiększyć uczucie głodu.

Ile kalorii ma sok z granatu?

Ze 100 gram ziaren granatu uzyskuje się około 60 ml czystego napoju bogatego w minerały, fitoncydy i związki organiczne. Zawiera kwasy askorbinowy i cytrynowy, które nadają charakterystyczną kwaskowatość oraz pektyny i garbniki, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Pod wieloma względami korzyści płynące ze świeżo wyciśniętego soku z granatów wynikają z dużego zakresu witamin.

Napój zawiera 15 aminokwasów z 20 niezbędnych dla człowieka, a także cukier, polifenole i garbniki. Zawartość kalorii w soku jest dość niska – tylko 55 Kcal na 100 ml, co pozwala na bezpieczne stosowanie go osobom chcącym zachować szczupłą sylwetkę.

Jednak, aby w pełni uzyskać przydatne substancje, niezwykle ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości surowce do przygotowania napoju. Przejrzały granat lub – co gorsza – zepsuty owoc może wydzielać niekorzystne kwasy, które nie tylko zredukują jego pozytywny wpływ na nasz organizm, ale wręcz mogą być niebezpieczne dla zdrowia i powodować nawet ostre biegunki.