Jak zaaranżować wnętrze baru?

Kwi 30, 2021

Urządzenie baru to niezwykle ważna kwestia. To czy lokal będzie popularny i chętnie odwiedzany, w dużej mierze jest zależne właśnie od wystroju i niebanalnego urządzenia. Stworzenie nietuzinkowego klimatu i zadbanie o praktyczny wymiar baru ma niezwykle duże znaczenie. 

O czym należy pamiętać aranżując wnętrze baru?

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że wnętrze baru wcale nie musi być bardzo wyszukane. Czasem prosty, a nawet dość durowy styl może zdziałać cuda. Dobrym posunięciem jest np. wykorzystanie używanych mebli, aby uzyskać efekt tajemniczości. 

Jak wiadomo w barze najważniejszym i centralnym miejscem jest lada i przestrzeń dookoła niej. Warto zadbać o to, aby sam blat prezentował się ciekawie, a także aby wysokie krzesła były idealnie do niego dobrane. Bardzo ważnym elementem, który wpływa na klimat danego bary jest lampa wisząca. Z pewnością doda ona uroku i ożywi całe wnętrze. 

Styl w jakim utrzymane jest wnętrze baru 

Projekt wnętrz rumia powinien być także uzależniony od stylu, w jakim utrzymane jest pomieszczenie. Wbrew pozorom bar może być urządzony na naprawdę wiele sposobów. Styl lub motyw przewodni będzie miał bardzo duże znaczenie.

Bar może mieć charakter trochę zaniedbanej piwnicy lub wręcz przeciwnie, może być jasny, przejrzysty i bardziej nastawiony na działanie dzienne, skierowane do ludzi młodych. Kolejną możliwością jest bar hipsterów, czyli przestrzeń dość dziwna i tajemnicza, a przy tym intrygująca. Zupełnie przeciwnym rodzajem jest elegancki bar, z marmurowymi dodatkami, wygodnymi fotelami i atrakcjami dla “bardziej poważnych” gości. Jeżeli przewidziane są wieczory karaoke, z pewnością nie może się obejść bez sceny, na której będą miały miejsce występy. 

Aranżując wnętrze baru, warto zastanowić się jaki efekt chce się osiągnąć oraz do jakiego grona odbiorców chce się skierować swoją ofertę. 

Użyteczność i praktyczne rozwiązania 

Projektując wnętrze bary, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego użyteczność. Lada nie powinna być za wysoka ani za niska. Jej optymalna wysokość to około 115 – 120 cm. Od wewnętrznej strony powinna się znajdować część użyteczna na wysokość około 90 cm. Oba blaty powinny być wykonane z wytrzymałych tworzyw, które się dobrze sprawdzą i będą wystarczająco stabilne. 

Przestrzeń dla pracowników, powinna być na tyle duża, aby zmieściły się z niej wszelkie urządzania potrzebne dla barmanów m.in. lodówki, krany z piwem, a także kostkarki. Na ścianie musi się znaleźć szkło, a także butelki z alkoholem.